Menu

2019. október 4-én váratlan lehetőséghez jutottak iskolánk szakközépiskolai tanulói: az 1/9 és a végzős 3/11 édesipari osztályok szakmai látogatáson vehettek részt a Győri Keksz Kft. székesfehérvári üzemében osztályfőnökeik, Kissné Kis Judit és Márton Anita kíséretében.

10 órakor érkeztünk az iskola buszával a gyár kapujához, ahol két 9.-es tanulónk szülei, Tombor Bálint és a főszervező, Sipos Ferenc fogadott bennünket.

Először a látogatóteremben telepedtünk le, ahol a gyár egyik vezető dolgozója pár szóban mesélt az üzemről, egy rövid balesetvédelmi oktatást is tartott nekünk, majd nem kis mulatságunkra mindenkinek kiosztotta az egyszer használatos „műtősruhákat”. Ugyanis az élelmiszeripari üzemekben szokásos szigorú higiéniai szabályok miatt tetőtől talpig be kellett öltöznünk védőruházatba, még a cipőnkre is került „mamusz”.

Majd 2 csoportban 2 irányból indítottak minket a gyárnéző túrára, ahol minden fontosabb gyártási műveletről részletes és alapos tájékoztatást kaptunk szakmai „idegenvezetőinktől”.

A 9.-esek először a kekszgyártással ismerkedtek meg, majd a várva várt csokiüzem felé kalauzoltak minket, ahol a kellemes melegből egy hűvös csarnokba jutottunk. Itt készül a legújabb termékük, a mini-oreós csokoládé is. Érdeklődve figyeltük, ahogy mindkét üzemrészben szinte teljesen automatizált a gyártás, emberi kéz nem is érinti a termékeket a készítés során, mivel robotkarok teszik őket a formákba, a szalagra, és állítják össze pl. a mindenki által kedvelt oreós csokit is. 

Végül, amikor a szemünk már „jóllakott” a sok finomsággal, kellemes meglepetéssel zárult az üzemlátogatásunk: a látogatóteremben megkóstolhattuk a gyár termékeit, és annyit ehettünk, amennyi csak belénk fért a jobbnál jobb sós kekszekből és édességekből.

Úgy hiszem, minden tanulónknak felejthetetlen élményt jelentett a gyárlátogatás, hiszen szakmai szempontból is sok új ismerettel gazdagodtunk, s ráadásul még kedves vendéglátásban is részesültünk.

Hálásan köszönjük a Győri Keksz Kft.-nek ezt a nagyszerű lehetőséget!

Go to top