Menu

A kenyér világnapja 2016. október 16.

 

Iskolánk képzéseihez (mezőgazdasági és élelmiszeripari) kapcsolódva 2016.október 10. és 16. között a Kenyér világnapját méltóképpen „megünnepelve” érdekes, vendégek részére is nyitott programokat szerveztünk.

Tanboltjaink a hét minden napján más-más kenyérfélét árusítottak kedvezményes áron.

Kedden a kenyérgyártással kapcsolatos előadást szerveztünk, amelyet Balogh László és Nagyné Tihanyi Teréz szakmai technológiát és szakmai géptant tanító kollégáink tartottak.

Szerdán a Szent István nevét viselő iskolák találkozóján is fő hangsúlyt kapott a Kenyér Világnapja. Az iskolánkba látogató tanárok és diákok a tanüzemünkben jártak, ahol megismerkedhettek a gyártástechnológiával és ajándékként kenyeret is kaptak, hogy ezzel vigyék hírünket „messze földre”.

A nyolcadikosok pályaválasztásának megkönnyítésére csütörtökön nyílt napot szerveztünk, ahol minden szakmánk bemutatkozott. A pék szakképzést népszerűsítő teremben gyakorló tésztából készíthettek különböző termékeket, így a kenyér formázási műveleteivel is megismerkedhettek. Az élelmiszeripari képzés népszerűsítése céljából az édesipari termékgyártás iránt érdeklődők a cukorka és a csokoládé gyártásáról hallhattak érdekes előadást Lopertné Brunbauer Orsolya és Meszecsov Melinda élelmiszeripari mérnökök tolmácsolásában.

 

Szombaton is a kenyér és az élelmezés körül forgott a „világ”, minden tanárunk erre a témára építette fel az óráit. A délelőtt folyamán újabb előadásokat hallhattak az érdeklődők: láthattuk, hogyan készült hajdanán a házi kenyér, diákjaink (Schoffhauzer Barbara, Vigh Klaudia és Horváth Adrienn) rövid ismertetést adtak új technológiákról és előírásokról. Az otthon sült kenyér, a családi tűzhely melegét idézte elénk Csutorás Attiláné, aki iskolánk magyar nyelv és irodalom tanáraként Simon István művét adta elő, majd saját gondolataival és a kenyérnek nyelvünkben élő szófordulataival „kente kenyérre” a hallgatóságot. Miközben az iskolában pezsgett az élet, a tanüzem frissen sült, illatos kenyereiből adományoztunk az Anyaotthonnak, a Női Szállónak és a Krízisközpontnak is.

Bővebben: Házi Péter cikkében és a lenti vidóban tájékozódhat!

 

Go to top