Menu

Szakmai konferencián a Szent Istvános diákok – avagy helyin van az eszünk!

Figyelemfelkeltő és a későbbi szakmai tevékenységükre is kiható előadásokat hallgathattak iskolánk tanulói szeptember 30-án, pénteken. Meghívást kaptunk ugyanis a II. Fejér Megyei Termelői Mustra szakmai napjára.
Az iskolát a mezőgazdasági és élelmiszeripari osztályok tanulóival képviseltük, az érdeklődést mutató diákok közül mintegy huszonöten jöttek velünk.
A konferencia legfőbb üzenete az volt, hogy az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért fontos, hogy a magyar földben megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot. A kétnapos program szlogenje ez volt:
„Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem.” 
Míg az előadókra várakoztunk, kezünkbe akadt egy nagyon hasznosnak tűnő kiadvány Helyi termék címmel. A kézikönyv olyan témákat érint, amelyeket mi is tanítunk iskolánk diákjainak:
  •           az élelmiszer előállítás higiéniája
  •            személyi higiénia
  •            adózási ismeretek
  •            helyi termékértékesítési lehetőségei
  •            védjegy használat
  •             falusi vendéglátás szabályai
Az első előadó, Somogyi Norbert – a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ munkatársaként – egy marokkói konferencia eseményeiről számolt be. 2016 a hüvelyesek éve, e köré a jelmondat köré épült a program, melynek egyik fő tanulsága, hogy a fiatalok bevonása elkerülhetetlen. Vonzóvá kell tenni számukra a mezőgazdaságot, munkahelyteremtésre és generációváltásra van szükség. Tény, hogy a mezőgazdaságban elkerülhetetlen 24 órás szolgálat nem túl népszerű a mai fiatalok körében.
Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke hangsúlyozta: „Legyünk kényesek az élelmiszereinkre, ne csak az autónkra és a gyógyszerekre!” Az unióban több éve alapelv a nyomon követhetőség, de lássuk be, nálunk ez még nagyon messzi célkitűzés, mondta.
A magyar fogyasztó sajnos annyira árérzékeny – állapította meg L. Simon László Fejér megyei gazdálkodó, élelmiszer feldolgozásért felelős alelnök -, hogy tudatos gondolkodását még mindig felülírja ez a szocializmusban rögzült szemlélet. Kiemelte még, hogy számára igazi gasztronómiai élmény volt a tavaly először megrendezett Termelői Mustra a Jancsárkertben!  Ő is a fiatalok nevelésére helyezte a hangsúlyt, felhívta a diákok figyelmét, hogy fogyasszanak ők is hazai terméket, helyi terméket! 30 éve falun nem volt a házaknál szemétgyűjtő edény! A háztartási hulladék egy része ment a „ganyé”-ra vagy az állatoknak, egy része a kályhába került, a maradékot pedig mindig hasznosították az asszonyok. Ma? Elértük, hogy a falusi kukák tartalma azonos a városival, sajnos urbanizálódtunk.
A Sárvíz Völgyéből Varga Gábor azt tartja a vidék legnagyobb kérdésének, hogy a fiatalok hogyan fogják átvenni?Az a termelő, aki csak áruként tekint a portékájára, sosem lesz jó gazda. Félő, mondta, hogy nem lesznek megfelelő szaktudású fiatalok, akik dolgozni is akarnak. Cece talán egy jó példa, ott látszik az utánpótlás jelenléte, de inkább csak a fiúk körében, hiszen nehéz fizikai munkáról van szó.
A kisgazdaságoknak kiírt aktuális pályázatokról tartott tájékoztatást Madari Örs politikai tanácsadó, a No pack mozgalom előnyeiről pedig Palovics-Ruzsonyi Ágnes. A csomagolásmentesség lett a küldetése, egy éven át boltot is üzemeltettek Budaörsön, jelenleg terjeszkedni szeretnének és a mozgalmat minél szélesebb körben népszerűsíteni.
Dr. Sziebert Gergely állatorvos a hatósági ellenőrzésekről tartott összefoglalót, színesen, példákkal bemutatva munkájuk jelentőségét. Céljuk, hogy a fogyasztóhoz biztonságos és megfelelő minőségű termék kerüljön, valamint, hogy a kistermelőket jogszabályi keretek közé szorítsák.
 
Dezsőné Rácz Hilda tanár

termeloimustra

Go to top