Szakmai konferencián a Szent Istvános diákok – avagy helyin van az eszünk!
Figyelemfelkeltő és a későbbi szakmai tevékenységükre is kiható előadásokat hallgathattak iskolánk tanulói szeptember 30-án, pénteken. Meghívást kaptunk ugyanis a II. Fejér Megyei Termelői Mustra szakmai napjára.Az iskolát a mezőgazdasági és élelmiszeripari osztályok tanulóival képviseltük, az érdeklődést mutató diákok közül mintegy huszonöten jöttek velünk.A konferencia legfőbb üzenete az volt, hogy az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért fontos, hogy a magyar földben megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot. A kétnapos program szlogenje ez volt: „Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem.” Míg az előadókra várakoztunk, kezünkbe akadt egy nagyon hasznosnak tűnő kiadvány Helyi termék címmel. A kézikönyv olyan témákat érint, amelyeket mi is tanítunk iskolánk diákjainak:
- az élelmiszer előállítás higiéniája
- személyi higiénia
- adózási ismeretek
- helyi termékértékesítési lehetőségei
- védjegy használat
- falusi vendéglátás szabályai
Az első előadó, Somogyi Norbert – a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ munkatársaként – egy marokkói konferencia eseményeiről számolt be. 2016 a hüvelyesek éve, e köré a jelmondat köré épült a program, melynek egyik fő tanulsága, hogy a fiatalok bevonása elkerülhetetlen. Vonzóvá kell tenni számukra a mezőgazdaságot, munkahelyteremtésre és generációváltásra van szükség. Tény, hogy a mezőgazdaságban elkerülhetetlen 24 órás szolgálat nem túl népszerű a mai fiatalok körében.Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke hangsúlyozta: „Legyünk kényesek az élelmiszereinkre, ne csak az autónkra és a gyógyszerekre!” Az unióban több éve alapelv a nyomon követhetőség, de lássuk be, nálunk ez még nagyon messzi célkitűzés, mondta.A magyar fogyasztó sajnos annyira árérzékeny – állapította meg L. Simon László Fejér megyei gazdálkodó, élelmiszer feldolgozásért felelős alelnök -, hogy tudatos gondolkodását még mindig felülírja ez a szocializmusban rögzült szemlélet. Kiemelte még, hogy számára igazi gasztronómiai élmény volt a tavaly először megrendezett Termelői Mustra a Jancsárkertben! Ő is a fiatalok nevelésére helyezte a hangsúlyt, felhívta a diákok figyelmét, hogy fogyasszanak ők is hazai terméket, helyi terméket! 30 éve falun nem volt a házaknál szemétgyűjtő edény! A háztartási hulladék egy része ment a „ganyé”-ra vagy az állatoknak, egy része a kályhába került, a maradékot pedig mindig hasznosították az asszonyok. Ma? Elértük, hogy a falusi kukák tartalma azonos a városival, sajnos urbanizálódtunk.A Sárvíz Völgyéből Varga Gábor azt tartja a vidék legnagyobb kérdésének, hogy a fiatalok hogyan fogják átvenni?Az a termelő, aki csak áruként tekint a portékájára, sosem lesz jó gazda. Félő, mondta, hogy nem lesznek megfelelő szaktudású fiatalok, akik dolgozni is akarnak. Cece talán egy jó példa, ott látszik az utánpótlás jelenléte, de inkább csak a fiúk körében, hiszen nehéz fizikai munkáról van szó.A kisgazdaságoknak kiírt aktuális pályázatokról tartott tájékoztatást Madari Örs politikai tanácsadó, a No pack mozgalom előnyeiről pedig Palovics-Ruzsonyi Ágnes. A csomagolásmentesség lett a küldetése, egy éven át boltot is üzemeltettek Budaörsön, jelenleg terjeszkedni szeretnének és a mozgalmat minél szélesebb körben népszerűsíteni.Dr. Sziebert Gergely állatorvos a hatósági ellenőrzésekről tartott összefoglalót, színesen, példákkal bemutatva munkájuk jelentőségét. Céljuk, hogy a fogyasztóhoz biztonságos és megfelelő minőségű termék kerüljön, valamint, hogy a kistermelőket jogszabályi keretek közé szorítsák. Dezsőné Rácz Hilda tanár